Dalmacja Neum - Kuchnia

Bałkańska kuchnia — na pewno nie jest to czymś, co się spodoba wegetarianom oraz fanom lekkostrawnej diety. Pljeskavica, ćevapi, a może sarma? To typowe przykłady dań kuchni bałkańskiej. Jest to mięso, mięso i trochę kapusty ;)
Jeśli wolicie życie w biegu, wybierzcie burek czyli bałkański fast-food, dostępny na każdym rogu, w każdej piekarni. Jest to wysmażone ciasto, w konsystencji przypominające ciasto francuskie, nadziewane słonym serem (burek sa sirom), mięsem (sa mesom) lub owocami, miodem i bakaliami. 

Kawa? Obowiązkowo mocna, słodka, parzona w tygielku zwanym dżezwą. Do kawy, oczywiście, słodycze! Osobiście polecamy ratluk czyli różany smakołyk, obtoczony w cukrze. Klasycznie występuje także w wersji waniliowej i orzechowej, chociaż obecnie można znaleźć wszelkie smaki — miętowe, owocowe i czekoladowe. Jeśli macie zaś ochotę na miód, nie ma lepszej opcji niż baklava — słodki placek z orzechami i miodem.

No i rakija, któż o niej nie słyszał? Jest to tradycyjny, wysokoprocentowy alkohol wyrabiany najczęściej ze śliwek (nie mylić ze śliwowicą), także winogron, moreli, gruszek i jabłek. 

Zapisz się na wyjazd