Krym Przygoda - Region
Krym Przygoda
Eupatoria
Pobyt w Eupatorii, mieście z około 140000 mieszkańców. Mieszkamy w Zaozjernoje: części miasta, która powstała stosunkowo niedawno, wskutek rozwoju sanatoriów i hoteli, w związku z większą ilością plaży na tym obszarze w porównaniu z resztą miasta. Tak więc znajdują się tu głównie obiekty turystyczne i całe życie tego regionu jest temu podporządkowane. W sezonie działają tu trzy kluby muzyczne ze striptizem, kilkanaście knajp i barów, ormiańska restauracja, 2 bazary, poczta z telefonami, a także internet, punkt wymiany walut, bankomat. Do centrum dojeżdżają 3 linie marszrutek, jeżdżą co 5-10 minut, dojazd do centrum zajmuje 20-30 minut, tyle samo zajmuje dojazd rowerem, który można wypożyczyć na miejscu.
W centrum- supermarkety, deptak turystyczny z kilkonastoma klubami muzycznymi, kawiarnie, stołówki, restauracje tatarskie i karaimska, delfinarium.
Część zachodnia Krymu, w której znajduje się Eupatoria jest obszarem stepowym, występuje tu najwięcej dni słonecznych w porównaniu z resztą Krymu, plaże są piaszczyste, temperatura wody w morzu- maj- 15-18 stopni, czerwiec 18-22 stopnie, lipiec, sierpień- 24-26 stopni, wrzesień- 20-24 stopnie, temperatura powietrza- maj- 18-25 stopni, czerwiec- 25-30 stopni, lipiec, sierpień- 25-35 stopni, wrzesień- 20-25 stopni.
Kuchnia ukraińska
To świat wszelkiego rodzaju potraw mącznych i ziemniaczanych- różnego rodzaju pierogi, czyli warennyky- pierogi z ziemniakami, serem lub kapustą, pelmeni- odpowiednik naszych uszek z mięsem, ale podawane z masłem i odrobiną octu, bułki z nadzieniem- pyryżki z kapustą, ziemniakami lub mięsem, barszcz to bardziej ogólne pojęcie niż u nas, dotyczy wielu rodzajów zup, ale najbardziej znany oczywiście- ukraiński, czanachy to zupa, ale tak treściwa, że dla niektórych jest jak drugie danie-fasola, ziemniaki, mięso i czosnek, deruny to odpowiednik naszych placków ziemniaczanych tylko mogą być faszerowane mięsem i podawane ze śmietaną lub sosem grzybowym, kwas chlebowy- najbardziej charakterystyczny- podawany z beczki na mieście, zupy pochodzące z Rosji, a popularne na Ukrainie, to soljanka- zupa z mięsem, cytryną i oliwką, ucha- zupa rybna, przyrządzany jest także tort z wątróbki.
We Lwowie na ulicy stoi seturator, można się z niego napić napoju z bąbelkami, szklanka, kiedyś przymocowana łańcuchem, obecnie wolnostojąca.
Kuchnia krymska
Czebureki- wielkie pierogi z ciasta, po obróbce, przypominjącego francuskie, z mięsem i cebulą lub serem, szurpa- zupa z ziemniakiem baraniną i pomidorem, lagman- zupa z baraniną, makaronem i ostrą papryką, manty- odpowiednik pierogów, tylko gotowane na parze, z baraniną i cebulą, z mięsa popularne są szaszłyki, samsa- to bułka podawana na ciepło, faszerowana baraniną i cebulą, samsa tandyrnaja- pieczona jest w glinianym piecu, sote- bakłażany marynowane z pomidorem, papryką i cebulą, płow- ryż duszony z baraniną, marchewką i cebulą, szaszłyki warzywne- głównie z bakłażanów, z ryb- szaszłyki z rekina, popularne są owoce morza morza, zwłaszcza miejscowe rapany, przypominające kalmary, popularne surówki to marchewka na ostro i kapusta morska.
Miejscowi zaopatrują się w produkty spożywcze, głównie na bazarach, jest tam dział z marynatami- rapany, małże, krewetki, kalmary, sałata morska, bakłażany z serem, jest dział z przyprawami, gdzie można dostać kardamon, anyżek w ziarenkach, albo zestawy przypraw do miejscowych potraw.
Na Ukrainie popularne są frytki z czosnkiem, coca-cola waniliowa, wśród uczestników wyjazdów popularnością cieszą się gumy arbuzowi.
Owoce krymskie to arbuzy, melony, brzoskwinie, granaty, figi, daktyle.
Do piwa oprócz tradycyjnie spotykanych smaków chipsów i orzeszków, są rybne, grzybowe, krewetkowe, o smaku ikry, ukraińskim specjałem do piwa są sucharki, a także suszone ryby i kalmary, do wódki na Ukrainie popularną zakąską jest sało, czyli słonina, ale nie w takiej formie jak u nas, tam jest ona marynowana w czosnku lub papryce, wędzona, w klubie studenckim 'Lalka' podają sało w czekoladzie, na Krymie popularną zakąską do wódki jest ikra, która niweluje posmak spirytusu.
Przykładowe ceny
Piwo w knajpie we Lwowie lub Eupatorii- 2-3 zł.
Piwo w sklepie- 1,5 zł.
Obiad w 'Pyzatej Chacie' we Lwowie lub w 'ABC Kafe' w Eupatorii:
Zupa-barszcz ukraiński, drugie danie- szaszłyk, frytki, sałatka warzywna, kompot- 12 zł.
Zupa- soljanka, drugie danie- warennyky, sałatka warzywna, kompot- 8 zł.
Przejazd tramwajem we Lwowie lub Eupatorii- 0,3 zł.
Przejazd marszrutką we Lwowie lub Eupatorii- 0,7 zł.
Herbata w pociągu- 1 zł.
Piwo w pociągu- 3 zł.
Obiad podczas postoju pociągu- ciepłe warennyky- 4 zł.
Wypożyczenie roweru w hotelu w Eupatorii- 1 dzień- 10 zł, 1 godzina- 2 zł.
Pływanie na bananie za motorówką- 15 zł od osoby.
Waluta
Na Ukrainie obowiązującą walutą jest hrywna (HRN), ponieważ jest to mało popularna waluta w kantorach w Polsce, często jej nie ma lub jest wymieniana po niskim kursie dlatego warto wymieniać walutę na hrywny na Ukrainie. Złotówki można wymienić tylko we Lwowie, później już tylko dolary i euro, które można wymieniać podczas całego wyjazdu. Podczas całego wyjazdu jest też dostęp do bankomatów, kartą płatniczą można płacić w supermarketach, nie można w większości restauracji.
Komentarze
W celu dodania komentarza należy się zalogować
Brak dodanych komentarzy