Maroko 13 dni bagaż 10 i 20 kg - Kuchnia

Jedzenie w Maroku jest podawane na ślicznych kolorowych talerzach, które często są ręcznie malowane przez lokalnych mistrzów.
Spożywanie posiłków z takich naczyń nie tylko powoduje, że ma się wrażenie, iż dania lokalnej kuchni bardziej smakują, ale także dają pozytywne wrażenia estetyczne.

 

W Maroku kuchnia nawiązuje do pasterskich, pustynnych i górskich przyzwyczajeń Berberów - kuskus, czyli kasza z warzywami duszona na ogniu z kawałkiem baraniny, albo tażin - baranina, kurczak lub ryba z warzywami podawana w naczyniu o tej samej nazwie co potrawa, w glinianym stożku, który umieszcza się nad paleniskiem.

                                                  

Popularne są ryby i owoce morza, szczególnie w miejscowościach nadmorskich. Talerz grillowanych owoców morza w restauracji można zjeść za 12 zł. Najtaniej jest na targu rybnym, tu wybieramy sobie ryby i różne cuda z oceanu, które przyrządzane są na miejscu.

                                                 
 

Najczęściej podawaną zupą w knajpach jest harira - zupa z ciecierzycy.

Pastilla to mięso z gołębia przekładane chrupiącym ciastem, doprawione cynamonem.

                                             
 

Napoje - świeżo parzona mięta i sok wyciskany na miejscu z pomarańczy.

 

Na bazarach możemy dostać aromatyczne przyprawy, lokalne banany, pomarańcze, mandarynki, granaty, daktyle świeże i suszone, owoce kaktusa, flaszowce, persymony. 

Zapisz się na wyjazd